Wat kost een aankoopmakelaar?

Ben je al een tijdje op zoek naar jouw droomhuis? Maar wil het nog maar niet lukken? Wellicht wordt het dan tijd om een aankoopmakelaar in de arm te nemen. Deze zorgt er oor dat jij er als eerste bij bent om een prachtige woning te vinden en een winnend bod uit te brengen. Maar voor een aankoopmakelaar moet je natuurlijk wel betalen. Hoeveel dat is? Dat lees je hier

Wat doet een aankoopmakelaar precies?

Een aankoopmakelaar kan je helpen bij verschillende stappen in het proces van de aankoop. De makelaar kan meedenken over wat voor soort woning je wil en bij je past. Daarnaast kan hij meedenken over de juiste locatie. Dankzij de connecties en het uitgebreide netwerk kan een aankoopmakelaar een huis vaak sneller vinden. Een aankoopmakelaar kan daarnaast een analyse maken van de kosten van je huis. Hierdoor weet je vooraf al wat de verwachte kosten zijn en ga je niet buiten het budget.

Een aankoopmakelaar helpt ook met de bezichtiging van het huis. Dit kan je samendoen, maar als je geen tijd hebt kan de makelaar zelfs alleen gaan. De makelaar kijkt op een objectieve manier naar het huis, en maakt de voor en nadelen goed duidelijk.

Het allerbelangrijkste van de aankoopmakelaar is de onderhandeling. De makelaar kan een betere prijs onderhandelen dan jijzelf kan. Daarnaast kijk de makelaar goed naar de koopovereenkomst en probeert hier de beste voorwaarden voor jou uit te halen.

Wat kost een aankoopmakelaar?

De kosten van een aankoopmakelaar verschillen per bedrijf. Iedereen rekent hier andere tarieven voor. In sommige gevallen gaat dit om een percentage van de aankoopprijs, maar anderen hebben een vast tarief. In dit blog nemen we als voorbeeld de kosten van een aankoopmakelaar in Rotterdam, om je een indicatie te geven van de kosten. Zij werken met drie verschillende pakketten.

Pakket 1

Pakket 1 heeft een vaste prijs van 400 euro. Je krijgt hierbij een gratis resultaatscan, deskundige waardebepaling, advies en een controle van de koopakte.

Pakket 2

Pakket 2 is 0,75% van het aankoopbedrag. Hier krijg je nog een aantal extra services. Zo krijg je begeleiding met tweede bezichtiging, kadastraal onderzoek, vrijblijvend kennismakingsgesprek en ondersteuning bij de opleverinspectie.

Pakket 3

In pakket 3 betaal je 1% van het aankoopbedrag aan de makelaar. Hierbij krijg je tips van woningen voordat deze op Funda worden geplaatst. Er is begeleiding vanaf de 1e bezichtiging, begeleiding na kantoortijd en in de weekenden, een bouwkundig rapport, veelvuldig contact, begeleiding naar de notaris en nazorg.

Je kunt de kosten dus zo hoog maken als je zelf wil. Ga na wat bij jou past en wat jij nodig hebt van een makelaar. Wil je alleen de basis? Dan kun je het best een simpel pakket kiezen. Wil je graag uitgebreide begeleiding, kies dan een pakket dat dit heeft. Deze pakketten verschillen natuurlijk ook weer per aanbieder. Succes met de verdere zoektocht!


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*
*