Zelf aan de duurzaamheid, kan dat eigenlijk wel?

Duurzaamheid is een begrip geworden, maar we moeten ervoor zorgen dat het geen modeverschijnsel wordt waar we veel over praten en er vervolgens niets mee doen. Duurzaamheid en een milieuvriendelijkere maatschappij zijn namelijk geen veranderingen die alleen maar op het grote toneel plaats kunnen hebben. Nee, we kunnen allemaal ons kleine steentje bijdragen. Wanneer alle consumenten duidelijk aan het werk gaan met duurzaamheid en de juiste keuzes maken, dan volgt de rest immers vanzelf. Maar hoe doe je dat wanneer de elektrische auto veel te duur is totdat de Renault K-ZE naar Europa komt? Is het plaatsen van een tuinplant bijvoorbeeld een manier om duurzamer te leven?

Kleine stapjes, een groot bereik

Het kopen van een tuinplant is helemaal geen slecht idee. Een aantal planten in de tuin zorgt voor meer kleur, een betere luchtkwaliteit en planten in huis zorgen ook nog eens voor een betere sfeer. En jawel, dit zijn de kleine dingen waar je het verschil mee kunt maken. Bijvoorbeeld ook door afval te scheiden en netjes in de goede bak te gooien. Of door minder lang onder de douche te staan en een trui aan te trekken zodat de thermostaat een graadje lager kan komen te staan.

Het zijn geen enorme revoluties, het verandert de woonwijk niet direct waarin je woont. Maar wat gebeurt er wanneer je buren dit ook gaan doen, en hun buren en vervolgens heel de straat waar je woont? Verandering begint bij jezelf, maar het wordt een stuk omvangrijker wanneer mensen in je omgeving mee gaan doen. Nog een tip die gemakkelijk uitvoerbaar is? Pak de fiets wanneer je de mogelijkheid hebt en laat de auto staan. Of zoek een groene stroomleverancier die ook echt groene stroom levert.

En dan aan de slag met zonnepanelen zeker!

Zonnepanelen op je dak knallen, dat is een van de eerste dingen die genoemd wordt wanneer het gaat om duurzaamheid. Allemaal leuk en aardig, maar dit is géén kleine stap. Het is een flinke investering, ondanks de mogelijke subsidies en terugverdientijd. Er zitten meer investeringen in, zeker bij een ouder huis waarbij ook de groepenkast vervangen moet worden omdat deze de piekmomenten niet op kan vangen, net als de meeste kabels die gebruikt zijn in de woning op dit moment. En dan lopen de kosten toch weer op. 

Het is een manier om direct een grote stap te zetten, maar voor de meeste mensen is dit nog geen haalbare kaart, net als het aanschaffen van een elektrische auto. In dat geval is het beter om veel kleine stapjes te zetten, zodat het effect alsnog omvangrijk is. Vergeet je niet je buren ook naar dit artikel te sturen zodat je heel de buurt meekrijgt?


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*
*