Stalling van je boot in de winter

Het is een heerlijke zomer geweest en hopelijk heb je zo lang mogelijk op het water gezeten met je boot. Helaas zitten de kleine rondjes na het werk en de weekenddagjes met vrienden er nu echt op en is het tijd om de boot te stallen voor de winter. Je kan er voor kiezen om de boot in het water te laten liggen, of dat deze op de kant gaat. In beide gevallen moet je met een paar dingen rekening houden en wij zetten ze voor je op een rijtje!

De motor

Bij een motor hoort al veel gewone onderhoud. Denk aan olie verversen, filters checken en het vernieuwen van deze filters. Voor de winterperiode is het belangrijkste de motor vorstbestendig maken. Als je dit niet doet kan je forse schade oplopen aan de motor, en dat is een dure grap! Je kan een open of gesloten koelwatersysteem hebben bij een gesloten systeem is er niet zo veel aan de hand. Maar bij een open koelsysteem moet je er voor zorgen dat er geen water in het systeem blijft staan.

Ook is het goed om na de stallingperiode de motor goed te checken. Kijk of de motor onderdelen nog in orde zijn en als dit niet het geval is, laat ze dan vervangen. Als je bijvoorbeeld een Suzuki motor hebt, kan je de Suzuki buitenboordmotor onderdelen makkelijk online vinden. Hiermee bespaar je vaak een hoop geld en moeite.

De techniek, gas/elektra aan boord

Als je gasflessen aan boord hebt, zorg er dan voor dat je de flessen van boord af haalt en thuis op slaat. Controleer de gasslangen en koppelingen en vervang deze minimaal om de  3 jaar. Het is belangrijk om de accu’s vol geladen te houden. Als je dit niet doet kan de elektrolyt, dat in water veranderd als je de accu ontlaad, bevriezen. Zorg er dus voor dat je deze accu’s af ten toe aan de lader zet. Als het kan zal ik de accu’s van boord halen en op een droge, vorstvrije plek leggen.

Ook al het elektrische apparatuur moet je van boord halen en thuis op slaan. Als je de tijd hebt is het ook aan te raden om aan boord open verbindingen en contactpunten in te spuiten met vochtwerende spray.

Dit zijn een paar tips waardoor jouw boot de winter kan overleven. ER zijn nog meer kleine dingetjes die gedaan moeten worden. Vaak kan je alle informatie die je nodig hebt opvragen bij de stalling of haven.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*
*