Het stikstofprobleem: hoe wordt dit opgelost?

Het kan bijna niet anders of je hebt er wel wat van meegekregen: het stikstofprobleem. Natuurgebieden in Nederland werden op een slimme manier beschermd tegen schadelijke stikstof. Toch? De waarheid ligt net iets anders en daarom ontstond het stikstofprobleem. Lees verder voor meer informatie over het probleem en de gevolgen ervan.

Onwettige oplossing

Nederland dacht het slim aan te pakken. Met het plan Programmatische Aanpak Stikstof had Nederland in 2015 een slimme aanpak voor het probleem. Stikstofrijk gras verwijderen, heideplanten aanplanten en op deze manier de natuur laten herstellen. Het klonk zo makkelijk, maar al snel kwam er twijfel, want werkt dit wel? Enkele jaren later bleek van niet en ook dit plan werd onwettig verklaart. Projecten als de nieuwbouw in Elburg liggen nu stil.

Crisis

Door het ongeldig verklaarde plan van aanpak zit Nederland nu met een probleem. Duizenden projecten komen stil te liggen, denk aan het vliegveld van Lelystad, de verbreding van de A27 en van vele nieuwbouwprojecten is de vergunning ingetrokken. Ook de veestallen mogen niet meer uitgebreid worden.

Een goede oplossing?

Inmiddels zijn er diverse oplossingen ter sprake gekomen. Zo is op diverse snelwegen per 1 oktober de maximumsnelheid van 130 kilometer per uur verlaagd naar 120 kilometer per uur. Dit gebeurde met een aantal snelwegen dat vlak langs natuurgebieden lag en daardoor een hogere kans had om schade aan te richten.

Verder is het natuurlijk het algemene doel om op langere termijn de stikstofuitstoot te verminderen. Een groot deel van deze stikstofuitstoot komt van boerderijen. Veel politici willen daarom de veestapel krimpen. Begrijpelijk is dat de boeren het hier niet mee eens waren. Op 1 oktober, de dag dat het nieuwe beleid in ging, staakten de boeren daarom en hielden zij een protestactie. Met duizenden gingen zij naar het malieveld in Den Haag, waardoor er grote verstoppingen ontstonden op de weg. Een actie die door het hele land door veel mensen gesteund werd. 

En nieuwbouwprojecten?

Of de stilgelegde projecten door mogen, verschilt heel erg. Het is daarom slim om contact op te nemen met de makelaar als je geïnteresseerd bent in een nieuwbouwproject of al in het traject voor een nieuwbouwwoning zit. De makelaar weet precies wat de regels zijn met betrekking tot het specifieke project en wat de volgende stap in het proces is.  

Een bouwnoodwet moet ruimte geven en ervoor zorgen dat bouwprojecten die al in de planning zitten, niet te veel vertraging opleveren. Dit heeft namelijk weer gevolgen voor andere zaken zoals het woningtekort. 


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*
*