Welk energiebedrijf is de beste? Aandachtspunten & stappenplan
Het ideale energiebedrijf vinden voor jouw energielevering, of je nu particuliere energielevering zoekt of een energiebedrijf dat zakelijke energie levert, is nog niet zo’n eenvoudige klus. De eis is tegenwoordig maatwerk. En kiezen tussen de vele aanbieders om te bepalen welke leverancier echt maatwerk levert, is niet zo eenvoudig als het lijkt. Hoe je op een doordachte manier en slim het voor jou beste energiebedrijf kunt vinden, leggen we hieronder aan je uit. Lees onze tips goed door en profiteer van het prijsvoordeel dat slim kiezen oplevert!
1. Doe online onderzoek via een goede energievergelijker
De beste manier om te bepalen welk energiebedrijf voor jou de beste keuze is, is door via internet een energie vergelijker te raadplegen. Door gebruik te maken van een objectieve en eerlijke website voor energie vergelijken, kom je snel uit bij het energiebedrijf met de beste prijs-kwaliteitverhouding.
2. Let op de kostenverdeling & op duurzaamheid
Bij het vergelijken van energieleveranciers is het aan te raden om goed op de kostenopbouw van het energietarief te letten. Zo kan een energiebedrijf lage vaste tarieven hanteren voor gas en elektra per eenheid, maar toch duurder zijn doordat de aanvullende kosten hoger zijn dan die van een andere aanbieder. Bij energie worden er namelijk ook kosten berekend voor het voor transport, is er sprake van btw, vastrecht en energiebelasting. Vergelijk energiebedrijven daarom ook op deze punten!
Verder is duurzaamheid een belangrijk punt van aandacht. Zeker in deze tijden is het belangrijk om te kiezen voor een leverancier die duurzame groene energie levert. Zo graag je een steentje bij aan een lagere CO2-uitstoot.
3. Goed kiezen tussen vaste en variabele tarieven
Bij het afsluiten van een energiecontract kun je ervoor kiezen om de tarieven voor een of meer jaren vast te zetten, of gaan voor variabel energiekosten. Beide keuzes hebben hun eigen voordelen en nadelen. Vaak is de beste keuze die je kunt maken om te gaan voor een energiecontract voor bepaalde tijd met vaste tarieven. Veel energieleveranciers leveren bij dit type contract een interessante, hoge welkomstkorting. Verder kan de leverancier lopende het contract de energieprijzen niet verhogen en weet je dus nu al wast je precies voor de energielevering betaalt. Een nadeel van een vast contract is dat je niet profiteert als de energietarieven tussentijds lager worden. Bekijk daarom de historische energiebedragen goed en bepaal of een vast contract of toch een flexibele overeenkomst voor jou de beste optie is.
4. Looptijd van het contract
Energiecontracten kunnen vastgelegd worden in diverse termijnen: 1 jaar, 2 jaar en zelfs 5 jaar zijn opties. Een termijn van 5 jaar is vaak niet voordelig, omdat je dan niet tussentijds kunt overstappen en zo welkomstbonussen misloopt. De meest ondernemers en particulieren kiezen daarom voor een kortere looptijd van 1 tot maximaal 3 jaar. Financieel pakt deze looptijd vaak het voordeligste uit.
Geef een antwoord