Ratten voorkomen of vangen: hoe doe je dat?

Vergeet de schattige rat uit de film Ratatouille. Echte ratten zijn heel wat minder fun. Heb je last van een rattenplaag of wil je deze juist voorkomen? Dan zijn hier wat tips om die beesten buiten de deur te houden. En mochten je pogingen vruchteloos blijken, dan hebben we nog een extra tip voor je. Een hele waardevolle zelfs.

Hoe kun je ratten voorkomen?

Misschien heb je onlangs wel gelezen dat er steeds vaker rattenplagen opduiken in ons land. Natuurlijk wil je niet de volgende getroffene zijn, want je huivert al als je zo’n beest op een foto ziet. Zeker als je ook nog eens weet wat voor schade ratten kunnen aanrichten, is voorkomen beter dan genezen! Maar wat moet je doen?

Bewaar je voedsel in bussen, blikken of dozen die goed afsluitbaar zijn.

Laat nooit afval slingeren, ook niet in je tuin. Goed opbergen en tijdig afvoeren dus!

Dicht zoveel mogelijk openingen in muren of vloeren en in je dak. Let ook op eventuele katten- of hondenluikjes, want ratten zijn niet gek!

Werp geen vogelvoer in je tuin en al zeker geen vetbollen, want ratten kunnen zich hier meer dan uitstekend mee voeden. Ze krijgen onderhand vleugels als ze een vetbol spotten!

Veel rattenplagen ontstaan door problemen met de riolering. Breuk in een leiding? Laat hier meteen een expert voor komen, anders vinden de ratten door de breuk een weg naar je woning.

Voorkom dat ratten zich makkelijk kunnen verstoppen. Houd je woning vrij van rommel en maai het gras in je tuin als dat te hoog staat. 

Toch last van ratten?

Dan moet je niet zomaar middelen gebruiken die je in de winkel kunt kopen. Veel middelen kunnen namelijk averechts werken of het duurt erg lang voor je eens een rat vangt. Daarom nog even een korte uitleg: wat kun je kopen en waar moet je dan voor oppassen?

Gif tegen ratten

Ratten zijn in de loop der jaren – zo niet eeuwen – steeds resistenter geworden voor diverse soorten gif. Hoe meer je van een bepaald soort gif gebruikt, hoe meer die resistentie wordt opgebouwd. Zelf gif plaatsen? Dit mag nooit buiten, anders kunnen andere beestjes ook vergiftigd raken. 

Val tegen ratten

Beetje pindakaas in de val en wachten maar. Misschien vang je één rat, maar als de andere ratten dit zien, komen ze echt niet meer op de val af. Zo slim zijn ze immers. Een rat vangen voelt misschien als een overwinning, maar als je er nog honderden te gaan hebt, dan kun je nooit genoeg vallen hebben. Bovendien moet je wel weten waar je de val precies moet plaatsen, anders blijft de score ‘gevangen ratten’ gewoon op nul staan.

Ultrasoon geluid tegen ratten

Voor je verder nog iets vraagt: nee, van dit soort apparaten is nog niet bewezen dat ze werken. Men vermoedt van niet, anders bestonden professionele rattenbestrijders niet meer. Daarnaast kunnen bepaalde ultrasone apparaten je kat of hond ook dol maken. Dit wil en kun je ze niet aandoen, dat is zeker.

Dan nu… de ultieme tip!

Je kunt allerlei zaken uitproberen, maar bij een echte rattenplaag staan de meeste mensen gewoon met hun rug tegen de muur. Ratten zijn namelijk verdomde slim en trappen niet in de eerste de beste val. Raak je ratten niet kwijt? Schakel dan de rattenbestrijding van Beestjeskwijt.nl in. Je wordt dan geholpen door een zeer ervaren rattenbestrijder. Hij zet alleen de beste methodes en middelen in en gaat door tot de laatste rat!


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*
*