Funderingen van huizen steeds groter probleem

Je leest het goed. In de toekomst worden funderingen van huizen een steeds groter probleem. Er was zelfs in 2020 sprake van een funderingslabel die met ingang van juli 2021 van kracht zal zijn. Echter is er door de schrik en golf aan reacties ervoor gekozen om het funderingslabel voor onbepaalde tijd af te schaffen. Wat is het funderingslabel? Waarom zorgde het zo voor ophef? Wat zijn precies de funderingsproblemen? In deze blog lees je waarom funderingen van huizen een steeds groter probleem worden.

Oorzaken van funderingsproblemen

De goede informatieve website Duurzaamfunderingsherstel.nl beschreef al eens eerder een pagina over de verschillende oorzaken van funderingsproblemen. De grootste reden en de rode draad van het verhaal? Klimaatverandering. Door de opwarming van de aarde zakt de grondwaterstand in snel tempo waardoor de verschillende grondlagen gaan kruimelen. Door het wegzakken van grond wordt de fundering instabieler en is de kans groot dat je verzakkingen rondom het huis krijgt. Daarnaast zijn de meeste huizen die voor 1970 zijn gebouwd neergezet op houten funderingsconstructies. Door de lagere grondwater stand gaat deze houten palen rotten. Deze constructie moet namelijk onder water staan. Omdat de opwarming van de aarde alleen maar doorgaat is er aan de bel getrokken en is het funderingslabel in het leven geroepen.

Label van funderingen

Op Duurzaamfunderingsherstel.nl is de spijker op de kop geslagen met een goede pagina van het funderingslabel. Op deze pagina van Duurzaamfunderingsherstel is er goed beschreven wat het funderingslabel inhield en waarom hierover is gekozen. De voornaamste reden is dat verzekeringmaatschappijen bang zijn om de kosten van de funderingen niet meer te kunnen betalen. Daarnaast willen ze het bewustzijn van een goede fundering voor zowel de koper als de verkoper beter aan orde laten komen. Dat de koper niet voor verrassingen staat wanneer het net een huis heeft gekocht en dat woningeigenaren, de verkoper, schade kan voorkomen door op tijd te handelen. Aan de hand van de postcode van de woning werd er een label aangeplakt waaruit je kon opmaken of je snel moest handelingen voor een veiligere fundering. Het gevolg? Paniek bij veel mensen waardoor het funderingslabel voor onbepaalde tijd is stopgezet en daardoor nog niet van kracht. Toch zijn mensen nu meer bewust van het belang voor goede funderingen, een positieve verandering. 


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*
*