Einde van de woningcrisis lijkt nog lang niet in zicht

Iedereen die een huis zoekt, kampt al jaren met ‘problemen’. Want zie maar eens een huis op de kop te tikken. De huizenprijzen van de huizen die op de extreem krappe markt te koop staan, zijn vaak ongekend hoog. Om over het overbieden nog maar te zwijgen. Is het einde al in zicht, of blijft het een heel avontuur om een huis op de kop te tikken? Tijd voor een korte samenvatting en enkele tips. 

Aanstaande crisis?

Om de pleister er maar gelijk af te trekken: analisten voorspellen nog maar weinig goeds. Zeker gezien de oorlog die recent uitbrak in Oekraïne, lijkt het tij voorlopig niet te keren. Nog niet eerder waren de economische voorspellingen zo negatief. Het vertrouwen bij de consument is tot een dieptepunt gedaald, gezien de onvoorspelbare toekomst die ons te wachten staat. Tel daar de oplopende hypotheekrente bij op en de kans op een nieuw koophuis die verder lijkt te zakken. 

Onmogelijke prijzen

Waar men hoopte dat de coronacrisis als een van de weinige voordelen zou hebben dat de woningprijzen zouden dalen, blijkt het tegendeel juist waar. De huizenprijzen rijzen sindsdien namelijk de pan uit! Kocht je twintig jaar geleden nog voor €170.000 een nieuwe woning, tegenwoordig moet de bank je gemiddeld minimaal €450.000 lenen voordat je de sleutels van een nieuw paleis in de handen gedrukt krijgt. Dan maar een huis huren? Ook dat is tegenwoordig niet zomaar gedaan, want (sociale) huurwoningen zijn erg lastig te vinden.

Enorme tekorten

De enorme tekorten aan woningen hebben hierbij een flinke vinger in de pap. Ouderen blijven langer op zichzelf wonen, meer mensen scheiden, jongeren zoeken steeds sneller een huis in plaats van een kamertje: allemaal factoren waardoor er in Nederland nu te weinig huizen beschikbaar zijn voor de vraag. Onderzoeksbureau ABF concludeert dat in 2022 het woningtekort op bijna 300.000 huizen uitkomt.

Enkele tips

Is het dan enkele kommer en kwel? Wie goed zoekt, weet echt wel een mooi huis te vinden. We geven enkele tips:

  • Kijk op Funda eens niet naar de huizen die er net opstaan, maar die al tijden te koop staan. Vaak is dit met een reden, dat weten wij ook. Maar wellicht staat er toch een potentieel paleis tussen? Bij deze huizen is de concurrentie een stuk minder groot.
  • Wees niet te kritisch. Durf door dingen heen te kijken. Een lelijke keuken? Echt geen dealbreaker. Wie een beetje creatief is, kan al voor een paar duizend euro een prachtige nieuwe keuken samenstellen. En ga maar eens na: hoe lekker als je alles gelijk naar wens kunt inrichten? 
  • Ben jij een starter op de woningmarkt en wil jij in de rook van bijvoorbeeld Amsterdam een nieuwe woning bemachtigen? Kijk dan verder dan enkel in de hoofdstad. Met de geweldige infrastructuur van Nederland ben je overal zo. Hou daarom zeker een makelaar Wormerveer en makelaar Uithoorn goed in de gaten. De kans dat je hier iets scoort, is vele malen groter.

Hopelijk lukt het jou zo toch om een geweldige plek te bemachtigen. Veel succes!


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*
*