Wel of geen uitvaartverzekering?

De vraag of je wel of geen uitvaartverzekering moet afsluiten, is van meerdere factoren afhankelijk. Leidend hierbij is jouw persoonlijke voorkeur en jouw financiële situatie.

Uitvaart betalen uit andere middelen
Heb jij dusdanig veel geld, dat de begrafenis of crematie daar met gemak van betaald kan worden, dan is een uitvaartverzekering niet per se noodzakelijk. Ook als jij een eigen woning in het bezit hebt, met daaraan gekoppeld een overlijdensrisicoverzekering, is een uitvaartverzekering niet per definitie nodig. Bij jouw overlijden komt dan immers een som geld vrij wat voor de uitvaart kan worden aangewend.

Uitvaartverzekering
Wil jij echter zeker weten, dat er genoeg geld is om de uitvaart naar jouw wens te laten uitvoeren, dan kan je er altijd voor kiezen toch een uitvaartverzekering af te sluiten. Je weet immers niet hoe jouw toekomst eruit komt te zien. Hoe eerder je een uitvaartverzekering afsluit, hoe goedkoper de maandelijkse premie is. Naarmate je jonger bent, heb je normaal gesproken meer jaren, om het te verzekeren bedrag op te bouwen.
Sluit je een uitvaartverzekering pas rond je 50e af, dan zal de maandpremie een stuk hoger liggen. De premie is namelijk gekoppeld aan de levensverwachting.

Het is in ieder geval sociaal wenselijk, om je te verdiepen in je financiën met betrekking tot je uitvaart. Regel jij zelf niets, dan zullen jouw nabestaanden voor de kosten opdraaien en dat is allesbehalve prettig. Naast het verdriet om jouw overlijden, komen ze dan ook nog voor onverwachte kosten te staan.

Wensen op papier zetten
Weet jij al hoe jouw uitvaart ingevuld moet worden? Dan kan je alvast op papier zetten welke wensen jij hebt. Wil je een begrafenis of crematie?
Daarnaast is het goed om te weten dat een begrafenis zo’n 2000 tot 3000 euro duurder is dan de kosten van een crematie. Dit heeft te maken met grafrechten en het plaatsen van een grafsteen of grafmonument. Een uitvaart in besloten kring, is uiteraard een stuk goedkoper, dan een uitvaart waar veel mensen voor worden uitgenodigd. Wil jij toch graag een uitgebreide begrafenis of crematie, dan is het zonde, dit om financiële redenen klein te houden.
In dat geval is verzekeren sowieso een goede keuze.

Uitvaart en verwerking
Bij het wel of niet kiezen voor een uitvaartverzekering of begrafenisverzekering, is het goed om je te realiseren, dat jouw uitvaart een moment van definitief afscheid is. Als jij goed verzekerd bent tegen de kosten van een uitvaart, stel jij daarmee jouw nabestaanden in de gelegenheid, de uitvaart zo mooi mogelijk vorm te geven. Mooi hoeft niet per definitie duur te zijn, maar de uitvaart volledig naar wens vormgeven, kan bijdragen aan het besef van afscheid en het verlies. Hiermee help jij jouw nabestaanden dus een stukje op weg bij hun verdriet.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*
*