Waarvoor moet je tegenwoordig nog een boekhouder inschakelen?

boekhouder inschakelen

Voor veel startende ondernemers is het een belangrijke vraag: is het eigenlijk nog wel nodig om een boekhouder in te schakelen? Veel online boekhoudprogramma’s zijn makkelijk in gebruik en maken de boekhouding inzichtelijk voor de zzp’er of kleine ondernemer. Als je de boekhouding zelf doet, lijkt een accountant bijna niet meer noodzakelijk. Toch kan het veel voordelen hebben om een boekhouder in te schakelen. Welke afwegingen je moet maken, lees je hier.

Boekhoudsoftware vervangt accountants

Dankzij de snelle ontwikkeling van boekhoudsoftware voor beginnende ondernemers is het vaak niet meer nodig om je hele boekhouding uit te besteden. Zelfs ondernemers met geen verstand van boekhouden, kunnen met de gebruiksvriendelijke software vaak prima uit de voeten. De accountant heeft dan ook veel minder werk aan het invoeren van data en het bijhouden van de boekhouding – dat kunnen ondernemers prima zelf. Voor het maandelijkse werk – het invoeren van de bonnen, het bijhouden van de inkomsten en uitgaven – is een accountant dan ook niet meer nodig.

De accountant geeft advies

Dat ondernemers zelf hun boekhouding bijhouden, betekent echter niet dat de accountant voortaan overbodig geworden is. Eerder is zijn rol veranderd. De boekhouding hoeft niet langer helemaal uitbesteed te worden, en de accountant heeft – voor kleine ondernemers in ieder geval – voornamelijk een controlerende rol. Een goede boekhouder heeft veel meer kennis én tijd om zich te verdiepen in je boekhouding. Hij geeft financieel inzicht, advies, en antwoorden op je vragen. Hij zorgt dat je de belastingaangifte zo voordelig mogelijk doet en controleert de jaarafsluiting. Die expertise blijft belangrijk, zeker als je als ondernemer eigenlijk weinig afweet van boekhouden. Een goede boekhouder vinden is daarom altijd de moeite waard.

Uitbesteden van je boekhouding

Voor de ondernemer zijn de nieuwe ontwikkelingen goed nieuws. Hij of zij kan namelijk zelf kiezen in hoeverre de boekhouding wordt uitbesteed aan de accountant. Afhankelijk van de grootte van het bedrijf, de complexiteit van de boekhouding, en de kennis en tijd die je zelf kunt investeren in het bijhouden van de administratie, kun je kleinere of grotere delen van de je boekhouding uitbesteden. De accountant kan zich daarin vaak flexibel opstellen: van een puur controlerende rol achteraf (het controleren van de jaarafsluiting) tot het geheel overnemen van de administratieve taken, het is allemaal mogelijk. Als ondernemer kun je de kosten en baten prima afwegen, en zelf kiezen welke stukken van het proces je uit handen geeft.

De boekhouder als adviseur en controleur

In het huidige klimaat is er een nieuwe balans ontstaan tussen ondernemers en accountants. Het is niet langer zo dat een accountant alle werk uit handen neemt: dat hoeft ook niet langer, want als ondernemer kun je uitstekend een gedeelte van je boekhouding zelf doen. Uiteindelijk scheelt dat in de kosten, en zorgt het dat je beter inzicht krijgt in je financiële situatie. Tegelijkertijd is de accountant des te meer onontbeerlijk geworden op het gebied van financieel advies en controle van de boekhouding. Hij is een zakelijk partner, die op strategisch gebied met je mee kunt denken en een oogje in het zeil kan houden.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*
*