Zo vind je snel geschikt personeel voor je bedrijf

Ben je op zoek naar personeel voor je bedrijf? Dan is het goed voor te stellen dat je het op dit moment lastig hebt. Het CBS berekende dat een kwart van de bedrijven kampt met een personeelstekort. Met name bij de zakelijke dienstverlening is hier een flink tekort aan. In dit artikel vind je vijf creatieve manieren om aan personeel te komen.

Plaats een vacature in de huis-aan-huiskrant

Misschien denk je hier niet in eerste instantie aan, Maar het plaatsen van een vacature in een huis-aan-huiskrant bied je zeker voordelen. Wist je dat 90 procent van de Nederlanders de gratis huis-aan-huisblad leest? Zelfs 62 procent van de Nederlanders leest dit wekelijks. Het bereik is dus gigantisch! 

Veel mensen met een Nee/Nee-sticker op de voordeur lezen ook het huis-aan-huisblad. Adverteren op het huis-aan-huisblad is handig als je je focust op een bepaalde regio. Zo richt je je meteen op een bepaald gebied.

Plaats een vacature op een vacaturewebsite

Uiteraard is het verstandig om een vacature te plaatsen op een vacaturewebsite. Uit de HR-benchmark blijkt dat vacaturewebsites beter scoren dan social media in de zoektocht naar een baan. Uit het onderzoek van 2018 blijkt dat 37 procent van de werkzoekenden vacaturewebsites gebruikt, terwijl 32 procent op social media zoekt. Opvallend genoeg verspreiden werkgevers de vacatures allereerst op social media (63 procent). 

Het voordeel van een vacaturewebsite is dat bezoekers makkelijk kunnen filteren. Wanneer je bijvoorbeeld ‘Werk zoeken in Rotterdam’ intikt wordt de website gefilterd voor deze regio. Verder kan je bijvoorbeeld ook filteren op branche, denkniveau en aantal uur per week.

Schakel je eigen personeel in

Een goedkope oplossing is om je eigen personeel in te schakelen. Misschien kennen zij wel iemand die geschikt is voor de functie. Een groot voordeel is dat je personeel goed kan inschatten of iemand aan de verwachtingen kan voldoen.

Om het aantrekkelijk te maken is het wellicht een idee om een cadeau te geven aan degene die iemand heeft binnen gebracht. Denk bijvoorbeeld aan een Bol.com-bon of een extra vrije dag.

Schakel social media in

Ondanks dat men vaak nog zoekt op vacaturewebsites wordt social media wel steeds belangrijker. Op social media is een kans om je bedrijfscultuur en je kernwaarden door te communiceren. Zet social media ook in om een overzicht te geven van de vacatures die open staan. 

Gebruik je netwerk

De belangrijkste manier (40%) waarop men aan personeel komt is via hun eigen netwerk. Het is daarom verstandig om je gehele omgeving te laten weten dat je op zoek bent naar een kandidaat. Zet de vacature bijvoorbeeld op LinkedIn, vertel het aan al je naasten en andere ondernemers.W ellicht vind je het wel een leuk idee om samen met andere ondernemers kennis uit te wisselen om aan goed personeel te komen? 

Stagiaires

Tot slot is het een goed idee om stagiaires aan te nemen. Het grote voordeel is dat ze goedkoop zijn, dat de organisatie met een andere blik wordt bekeken en dat de stagiaires bij goed presteren kunnen blijven. Kortom, er zijn genoeg manieren om aan goed personeel te komen. Hopelijk vind je snel je geschikte kandidaat!


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*
*