Taxatie van een huis laten verzorgen?

taxatie-huis

Om een hypotheek te verkrijgen voor je nieuwe huis is het belangrijk dat het huis wordt getaxeerd. Je huis laten taxeren is een specialisme dat niet zomaar door iedereen kan worden gedaan. Dit komt doordat je als taxateur een behoorlijke verantwoordelijkheid draagt tegenover de opdrachtgever, maar ook tegenover de partij die een lening verstrekt. Het is daarom ook belangrijk de taxatie van een huis te laten uitvoeren door een partij die erkend taxateur is.

Een uitgebreid taxatierapport

De taxateur zal bij het taxeren van de woning rekening houden met de trends en ontwikkelingen in de markt. Daarnaast zal er aandacht geschonken worden aan de het type woning en de bouwkundige staat ervan. Alle factoren die van invloed kunnen hebben op de waarde van het huis worden besproken in het taxatierapport.  Het tarief dat betaald wordt is afhankelijk van de woning, maar ook van het doel van het taxatierapport. Gaat het een rol spelen in de verkoop of juist in de financiering ervan? Hierin wordt dan een onderscheid gemaakt tussen een gevalideerd taxatierapport een ongevalideerd taxatierapport.

Het gevalideerde taxatierapport

Wanneer je een gevalideerd taxatierapport nodig hebt voor het aanvragen van de hypotheek, dan gaat het rapport naar het Nederlands Woning Waarde Instituut oftewel het NWWI. Hier wordt zowel de taxateur als het taxatierapport beoordeelt. Op het moment dat alles is goedgekeurd krijgt het rapport een unieke code, dit zorgt ervoor dat het rapport niet meer aangepast kan worden zonder toestemming van het instituut. Bij het aanvragen van de hypotheek stuurt het instituut het rapport direct naar de verstrekker van de lening.

Het ongevalideerde taxatierapport

Het ongevalideerde taxatierapport hoeft dus niet naar het NWWI. Dit rapport wordt over het algemeen aangevraagd wanneer iemand de waarde van de woning wilt weten en dus overweegt het te verkopen. Het rapport kan ook gebruikt worden voor een echtscheiding waarbij het rapport als hulpmiddel kan dienen voor het verdelen van de eigendommen.

Spoedtaxatie?

Heeft de taxatie spoed? Dan is het mogelijk om in overleg voor een spoedtarief de woning te laten taxeren. Neem hiervoor contact op voor de mogelijkheden.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*
*