De verschillende soorten filamenten leren gebruiken

Het is belangrijk om te weten wanneer je welk soort filament gaat gebruiken wanneer je met een 3D-printer aan de slag gaat. Wanneer je immers plannen hebt om objecten te printen, dan wil je natuurlijk wel dat deze objecten er op de best mogelijke manier uitkomen. Er is dus heel veel waarde te hebben van de kennis van de verschillende plasticsoorten. Aan de hand daarvan kan je de keuzes die je maakt veel beter onderbouwen en is de kans een flink stuk groter dat je een succesvol project zal afronden door het gebruik van een 3D-printer.

Voor beginners
Wat goed is om te begrijpen als het over filament gaat, is dat er heel veel verschillende kanten aan de keuze kunnen zitten. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen op basis van het soort object dat je gaat maken. Je kunt echter ook kiezen aan de hand van je eigen ervaring. Wanneer je bijvoorbeeld een beginner bent op het gebied van werken met een 3D-printer, dan zal je vaak worden aangeraden om PLA te gebruiken. Dit is namelijk het materiaal dat het gemakkelijkst te gebruiken is en dus ook goed kan passen bij de ideeën die je hebt. Zo kan je veel leren.

Voor gevorderden
Wanneer je eenmaal enige tijd onderweg bent, dan kan je ook nadenken over andere varianten van het materiaal. Een voorbeeld hiervan is ABS. Dit is een filament dat vaak meer wordt gebruikt door mensen die al wat meer ervaring hebben. Dit komt ook omdat met dit materiaal vaak wat meer gedetailleerd gewerkt kan worden. Dit kan natuurlijk erg belangrijk zijn, afhankelijk van het project waar je mee bezig bent. Het is in ieder geval ook altijd goed om kennis te hebben van de verschillende soorten materialen die er zijn zodat je altijd de goede keuze kan maken.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*
*