Compost, het meest waardevolle afval dat er bestaat

Het verschil tussen potgrond en compost

Potgrond is de grond die wordt gebruikt om planten en bloemen te potten. Het dient als een soort basis grondsoort. Je kunt de potgrond aanvullen met voedingsstoffen door deze te mengen met compost. Compost is dus een soort uitbreiding op de potgrond en kan niet zonder een aanvullende grondsoort worden gebruikt. Je strooit de compost over de grond en niet over de planten zelf. Vervolgens hark je de compost voorzichtig in de potgrond, zodat deze goed met elkaar mengen.

Wat maakt compost zo voedzaam?

Compost ontstaat doordat fruitresten, groenteresten, bladeren en takken verderven. Om vervolgens te ontwikkelen tot schimmels en bacteriën. Dit proces wordt ook wel het composteringsproces genoemd. Doordat hierbij veel warmte en water vrijkomt, ontstaat er compost vol voedingsstoffen. 

Het oneindige composteringsproces 

In de compost leven wormen die de schimmels en afvalresten opeten. Vervolgens scheiden de wormen dit weer uit, waardoor er steeds meer voedingsstoffen ontstaan in de compost. Doordat de wormen een circulair proces instant houden, blijft jouw compost tot zeker een jaar actief werken voor jouw planten. Wel is het verstandig om één keer per jaar een laag van twee centimeter toe te voegen, zodat je zeker weet dat er voldoende compost aanwezig is voor het beste resultaat. 

Duurzaam 

Doordat de compost volledig bestaat uit natuurlijke materialen is deze niet schadelijk voor het milieu. Daarnaast gaat de compost dus lang mee doordat je deze maar één keer per jaar hoeft te gebruiken. Je hoeft de compost hierdoor ook minder vaak aan te schaffen, wat ook nog eens scheelt in transport, kosten en verpakkingsmateriaal. Zo ben jij dus heel milieubewust bezig in de tuin en het is ook nog eens goed voor jouw eigen portemonnee. 


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*
*