Welke sport kies jij?

balsport

Om effectief te gaan sporten is het meest belangrijk dat jij er eentje kies die totaal bij jou past. Zo zal je niet snel de motivatie verliezen of opgeven. Je zult je er meer voor inzetten, minder snel uitgeput raken en zodoende haal je er dus een stuk meer voordeel voor jouw lichaam en geest uit. Hoe zorg je dat je de juiste kiest en wat zijn belangrijke onderscheidende factoren?

Alleen of in een team

Het meest belangrijke verschil, wil je een solo sport of een team sport? Beide hebben zo hun voordelen. Bij een solo sport heb je controle over wanneer, waar en hoe je het doet. Je bent niet afhankelijk van anderen dus als je een keer wat meer of minder wilt sporten of het even snel tussen twee andere activiteiten wilt plakken. Je hebt meer vrijheid. Bij een teamsport heb je weer het voordeel van een hele groep aan mensen dij jouw aanmoedigt en in een ritme krijgt om te sporten. Je zal minder snel een dagje overslaan als een heel team op je zit te wachten.

Veel solo sporten kunnen alsnog met anderen gedaan worden. Denk aan met zijn tweeën hardlopen, met een groepje naar de fitnesshal, enzovoorts.

Het ritme van je sport

Wat voor ritme zou je graag willen? Je kunt bijvoorbeeld een keer per week 1,5 uur achter elkaar sporten, of meerdere keren een half uur. Verschillende sporten zijn hier beter of slechter voor geschikt. Fitness kun je altijd wel eventjes doen, maar een hele voetbaltraining zal voor een vaste tijd lopen. Ben je snel uitgeput? Ga dan voor de wat korter durende sporten.

Varieer in de sport

Wees niet bang om soms van sport te wissen. Misschien dat je toch niet de juiste keuze hebt gemaakt. In plaats van dat je hierdoor al je motivatie verliest en niet meer regelmatig sport, kijk je gewoon voor een andere die je ook leuk lijkt. Bijt je niet teveel vast en probeer een sport altijd eerst uit voordat je al allerlei materiaal ervoor aanschaft.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*
*