Welke aanhanger spanbanden zijn er?

Bij het zekeren van jouw lading heb je spanbanden voor de aanhanger nodig. Welke je precies nodig hebt, kan soms nog lastig zijn. Er zijn namelijk nog een aantal verschillen tussen de spanbanden. Ook zijn er nog hijsbanden, speciale transport spanbanden of sjorbanden. Wat de functies en verschillen zijn, ga je in deze blog lezen!

Hoe werken spanbanden?

De werking van sommige spanbanden is verschillend. De werking van een spanband met ratel is als volgt. Breng de ratel in de juiste positie door de hendel omhoog te doen en heen en weer te bewegen. Als deze op de juiste plek zit, kan het spandeel er doorheen geleid worden. Als je dit hebt gedaan, leg je de spanband om de lading heen. Leg de ratel plat en begeleid het spandeel van onder naar boven door de sleuf. Haal de sleuf omhoog, daarna in dezelfde richting terug. Trek de band helemaal door de sleuf heen tot de band helemaal strak om de lading heen zit, waardoor het geen kant meer op kan. Tot slot ratel je de spanband vast door duwbewegingen te maken met de hendel. Als de spanband helemaal strakgetrokken is, kan je de hendel weer in een liggende positie brengen, totdat je merkt dat hij vastklikt. Als hij is vastgeklikt is de lading goed gezekerd. 

Spanbanden met of zonder ratel

Er zijn spanbanden voor verschillende doeleinden, diegene zonder ratel zijn lichter. De lichtere spanbanden worden ook wel sjor- of trekbanden genoemd. Door de gesp kan je heel makkelijk een lus maken, deze kan je dan straktrekken met handkracht. Spanbanden met ratel hebben dan een voordeel, omdat je hier minder kracht voor gebruikt. Er zijn spanbanden met een vaste ratel, maar ook spanbanden met losse ratel en haak. Bij het vervoeren van fietsen of surfplanken is een vaste ratel handig, maar bij motorfietsen of boten kan je beter twee losse delen gebruiken.

Autotransport en motor spanbanden

Voor de autotransport zijn speciale autotransport spanbanden beschikbaar. Dit komt omdat deze spanbanden sterker moeten zijn, door het gewicht dat ze moeten spannen. De autotransport spanbanden worden soms gemonteerd met een losse tussendelen zodat de velg niet beschadigd raakt. Voor sommige mensen is dit weer een nadeel omdat je dan drie delen hebt. De bevestiging van de spanbanden kan vaak gemakkelijk aan de autotransporter of aanhanger worden geplaatst, hier zitten vaak vloerankers of bevestigingspunten in. 

Motor spanbanden zijn anders dan autospanbanden. Dit komt omdat een motor meer kan bewegen op de trailer, omdat deze maar 2 wielen heeft. Je wilt niet dat jouw motor gaat schuiven of wiebelen tijdens de rit. Er zijn speciale motor spanbanden voor het achterwiel van jouw motor, dit wordt ook wel een wielharnas genoemd. Een wielharnas is bijna altijd universeel toepasbaar op motorwielen, sommige beschikken over een speciaal wrijvingsmateriaal voor nog veiliger transport. Heb jij graag meer stabiliteit, omdat jij de spanbanden aan het stuur wilt? Dat is mogelijk met speciale spanbanden met rubber beklede haken en schapenwollen hoezen, zodat jij jouw stuur niet beschadigd. Voor meer informatie kan je terecht bij Aanhangwagendirect.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*
*