Sportvloer belijning

sportvloer

Een vloer in een sport- of gymzaal kan niet zonder belijning, en dat zal in bijna alle gevallen om een multifunctionele belijning gaan.
Omdat er veel verschillende sporten op beoefend moeten kunnen worden, komt de sporvloer belijning in een aantal verschillende kleuren, elke sport zijn eigen kleur.
Die verschillende kleuren zijn met zorg gekozen, omdat ze voldoende contrasterend moeten zijn tegen de ondergrond en ten opzichte van elkaar.
Deze kleuren van de belijning zijn officieel vastgelegd, en dienen volgens deze geldende richtlijnen aangebracht te worden.
Het aanbrengen van de belijning is een buitengewoon nauwkeurig werk, en moet gedaan worden door een professioneel bedrijf, al is het alleen maar omdat de verschillende sportbonden hoge eisen stellen aan de sportvloeren en de belijning.
Het is overigens niet zo dat dit een internationale normering is, elk land heeft daarin zijn eigen keuzes gemaakt, ook het niveau van competitie kan daarin nog zorgen voor een afwijkende belijning.

Welk type belijning?

Om tot de vaststelling van het juiste type belijning te komen, zijn een aantal zaken bepalend.
De belangrijkste factor is de ondergrond van de sportvloer, er zijn veel verschillende ondergronden variërend van hard tot zacht, maar ook de intensiteit van het gebruik van de sportvloer zal hierin meegenomen moeten worden.
In veel gevallen zal er voor worden gekozen om het belijningsmateriaal exact hetzelfde te laten zijn aan het materiaal van de sportvloer, wat in de meeste gevallen polyurethaan is.
De belangrijkste eigenschappen van polyurethaan is dat het elastisch, zeer sterk, en bijzonder slijtvast is.
Het zorgt ervoor daarnaast ook nog voor dat de belijning er heel lang fris uit blijft zien, en het lage of weinige onderhoud is zeker ook een belangrijk pluspunt.

Nieuwe technologie

Al enige tijd wordt er door een Nederlands bedrijf geëxperimenteerd met sportvloer belijning op basis van LED techniek.
Deze techniek maakt het mogelijk om alleen de belijning te projecteren die op dat moment nodig is.
Het lijkt een uitkomst te zijn, en brengt vele voordelen met zich mee; allereerst kan de wir war aan lijnen uit de sportzaal gebannen worden, waarmee het voor zowel speler als publiek op de tribune, een stuk overzichtelijker en aantrekkelijker zal worden.
Door het toepassen van LED’s lijken de mogelijkheden oneindig te zijn, er kan nu ook gedacht worden aan interactieve lijnen, waarbij sporters met bewegende doelen of lijnen kunnen trainen.
Maar ook afbeeldingen voor jonge kinderen of zelfs club logo’s kunnen met deze techniek getoond worden.

Bron: BHP Projecten


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*
*