Wat doe je met een auto die niets meer waard lijkt te zijn?

Je hebt een auto die al een tijdje je trouwe dienaar is geweest, maar je komt op een punt dat het niet langer verantwoordt en praktisch is om zijn levensduur te verlengen. De auto wordt een gevaar voor je ‒ door de keuring krijg je hem niet meer. Dan kun je hem ook niet meer tweedehands verkopen. En repareren wordt een te dure aangelegenheid. Kortom: het is tijd dat hij naar de sloop gaat. Het slopen van je auto is wel de laatste oplossing die je zou moeten kiezen, dit doe je als de auto onherstelbaar beschadigd is en je kunt niemand vinden die bereid is het te kopen.

Ik heb er zelf ooit voor gekozen mijn sloopauto te verkopen in Zaandam en kwam er toen achter dat dat door het hele land kan. Ik heb er een leuk zakcentje aan overgehouden. Om die reden geef ik je graag deze tip.

Ook al is het een wrak, het is nog wat waard

Je auto is een compleet wrak, toch zit er altijd iets van sloopwaarde aan, dus dit zou moeten betekenen dat het wegslepen kosteloos zou moeten gebeuren. Ga ervan uit de recycling (sloperij) die het voertuig in ontvangst neemt, voordat het wrak de pers ingaat, eerst de bruikbare onderdelen er vanaf stript. Dus hiermee zal op je oude auto flink verdient worden, terwijl jezelf met een schijntje wordt afgescheept.

Je auto ziet er nog redelijk uit.

De buitenkant nog in redelijke staat, interieur kan er nog mee door, maar motorisch, mechanisch en bedrading totaal reddeloos. De schrootprijs schommelt behoorlijk op de oud ijzer markt, dit komt door de vraag en aanbod. Sommige automodellen overspoelen opeens de auto begraafplaatsen. Waardoor je heel weinig kan verwachten voor je oude auto. Dit naargelang de auto nog verkoopbare onderdelen heeft en afhankelijk van de huidige marktrente, zal dit de prijs die je zou willen behoorlijk beïnvloeden.

Particulier je sloopauto aanbieden voor onderdelen.

Er zijn zat opkopers die een auto willen hebben ‒ alleen al voor de onderdelen ‒ die er redelijk uitziet. Er zijn genoeg hobbyisten met een eigen garage die graag zelf sleutelen en eenzelfde model hebben. Deze sleutelaars zijn verknocht aan hun auto en weten deze blindelings de ins en outs van hun auto. Ze hebben graag zo’n zelfde model, zodat wat ze nodig hebben een op een kunnen vervangen.

Eenmaal van de hand gedaan, bewaar het vrijwaringsbewijs goed.

Breng je je auto naar de sloop, zorg dan wel dat je je kentekenpapieren bij je hebt. Zodat deze direct overgeschreven kan worden en je het vrijwaringsbewijs in ontvangst kan nemen. Zijn je kentekenpapieren foetsie, voor een sloperij aangesloten bij rijksdienst van wegverkeer(RDW) mag dat geen probleem zijn.

Deze kan een demontagecode aanvragen die de kentekenpapieren vervangt. Ze vrijwaren je auto, je moet daarvoor een document tekent dat je afstand doet. Bewaar zorgvuldig het vrijwaringsbewijs, ook al was de auto in een zeer slechte conditie, je zult raar staan te kijken als deze nog ergens rond rijdt en je bericht krijgt van de belastingdienst.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*
*