Waarom hangen we de Nederlandse vlag uit?

Vlaggen ophangen is een traditie die overal ter wereld voorkomt. Bij een speciale gelegenheid springen we gelijk op om de Nederlandse vlag uit te hangen, gewoon ‘omdat het hoort’. Via het uitzwaaien van de vlag laat je namelijk zien dat er iets bijzonders is gebeurd: er zijn zelfs verschillende manieren om de vlag op te hangen, elke die een bepaalde gebeurtenis signaleren. Maar waarom doen we dit eigenlijk? Wij leggen het jou uit in dit blog.

De Nederlandse vlag: wanneer en waarom?

Het uithangen van de Nederlandse vlag doet elke Nederlander wel zo’n paar keer per jaar. Niets voor niets bezitten de meeste huizen een inhuls waar je een vlaggenstok in kan steken en een vlag mee kan ophangen. De reden waarom we de vlag uithangen is omdat we hiermee indirect aantonen dat een belangrijke gebeurtenis heeft plaatsgevonden. De website van de Rijksoverheid geeft ook aan dat er geen wettelijke regels hiervoor zijn: je mag eigenlijk dus elke dag van het jaar de vlag ophangen!

Wanneer hangen Nederlanders dan de vlag op? Er zijn verschillende redenen hiervoor. De Nederlandse vlag wordt over het algemeen altijd uitgehangen tijdens verschillende nationale feestdagen. Denk bijvoorbeeld aan de verjaardagen van de koning, koningin en de prinsessen, Dodenherdenking, Bevrijdingsdag etc. Op de verjaardagen van de leden van het Koninklijk Huis wordt vaak ook nog bij de vlag een oranje wimpel gehangen.

Maar zoals eerder is benoemd, de vlag mag je altijd ophangen. De vlag wordt dus niet alleen op deze officiële dagen gehangen, maar ook op gelegenheden zoals een trouwerij of wanneer iemand geslaagd is. Bij het vieren van een geslaagde wordt vaak ook nog de tas opgehangen die het examen kandidaat heeft gebruikt tijdens zijn middelbare schooljaren, in het geval dat degene geslaagd is van de middelbare school.

Bij gebeurtenissen zoals een begrafenis wordt de vlag vaak halfstok opgehangen. Er zijn dus een heleboel redenen waarom de Nederlandse vlag wordt uitgehangen, dus doe het om iets belangrijks aan te tonen.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*
*