Tips voor het omgaan met iemand met dementie

dementie

De meeste mensen komen in aanraking met mensen met dementie. Of het nou gaat om je oma, opa, buurman of buurvrouw, of dat je werkt in de dementiezorg, het is goed om te weten hoe je het beste omgaat met iemand met dementie. Het is goed om te weten dat je hersenen bestaan uit delen; een deel voor nadenken en een deel voor emoties. Bij mensen met dementie verdwijnt het deel om na te denken, maar het deel voor emoties blijft. Ze reageren dan ook met dit deel op gebeurtenissen, wat zich vaak kan uiten in agressie of vluchtgedrag.

Verbeter iemand met dementie niet

Als iemand met dementie een fout maakt, is het beter om hem of haar niet te corrigeren. Je kunt diegene beter in zijn of haar waarde laten en gewoon verder gaan met het gesprek. Als je iemand met dementie verbetert, kan dit leiden tot veel boosheid.

Vraag niet te veel

Misschien ben je geneigd om iemand met dementie als het ware te testen door bepaalde vragen te stellen. “Wat heb je vorige week gedaan?” “Weet je nog wie ik ben?” Vaak zijn deze vragen goed bedoeld, maar je kunt ze beter niet stellen aan iemand met dementie. Ze worden door deze feitelijke vragen namelijk geconfronteerd met het feit dat ze het vaak niet meer weten. Wel kun je vragen stellen als: “Heb je een fijne dag gehad?”

Contact leggen

Bij het contact met iemand met dementie is het goed om zijn of haar naam te noemen en om ook jezelf voor te stellen. Verder is het goed om iemand vriendelijk aan te kijken tijdens een gesprek en het gesprek simpel te houden. Ga serieus in op wat mensen zeggen en toon oprechte belangstelling en betrokkenheid. Ook is het goed om iemand met dementie veel complimentjes te geven.

In huis

Ook bij de inrichting van het huis kun je met een aantal zaken rekening houden. Kies bijvoorbeeld voor ouderwetse meubels en maak hier een gezellig zithoekje van. Zorg dat de persoon met dementie met de rug naar de muur kan zitten en de hele kamer kan overzien. Afstekende kleuren werken goed zodat iemand met dementie alles goed kan zien. Tijdens het eten is het het beste als er weinig keuze is. Ook mes en vork zijn vaak lastig, dus eten uit het vuistje is heel fijn. Eet mee met iemand met dementie, zo kunnen ze precies zien hoe het moet. Overdag is passief vermaak ideaal, met ‘s middags eventueel een dutje.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*
*