Oppervlaktes testen met een tribometer

Ieder oppervlakte om ons heen heeft op enig manier invloed op elkaar, we staan hier in het dagelijkse leven niet snel bij stil maar toch kan de kennis hierover in veel gevallen van cruciaal belang zijn. De bekendste omstandigheden die van invloed zijn op een oppervlakte zijn frictie en corrosie. Corrosie kan op verschillende manieren plaatsvinden zoals door water en wind maar ook temperatuurverschillen. 

Frictie is vooral in veel apparatuur zoals machines en motoren een belangrijk onderdeel. Bewegende onderdelen veroorzaken van nature frictie tussen twee oppervlakte en die frictie kan bepalend zijn voor de levensduur, kwaliteit en integriteit van onderdelen en producten. Hoe meer kennis hierover wordt opgedaan tijdens vooronderzoek hoe beter materialen bewerkt kunnen worden om de meeste meerstand tegen slijtage te bieden.

Er zijn bedrijven die speciaal voor onderzoek naar oppervlaktes apparatuur levert aan onderzoeksinstellingen en bedrijven over de hele wereld. Een apparaat dat in dit onderzoek gebruikt wordt is een tribometer.

Wat is een tribometer?


Dit is een apparaat dat verschillende eigenschappen van een oppervlakte in kaart kan brengen. Met dit apparaat kan worden bekeken welke invloeden verschillende oppervlaktes op elkaar hebben onder gecontroleerde omstandigheden. Zo kan er bijvoorbeeld een schijfrem worden gesimuleerd om te kijken welke materialen het best geschikt zijn om als remschijf te worden gebruikt. 

Belangrijke punten hierbij zijn bijvoorbeeld de hoeveelheid frictie die tussen de oppervlaktes ontstaat wat direct kan aantonen welke combinatie het beste werkt want, meer frictie is meer remvermogen. Maar frictie staat ook direct gelijk aan slijtage, met dit apparaat kan meteen ook worden vastgelegd hoeveel slijtage er door frictie ontstaat tussen twee oppervlaktes en welke oppervlaktes de langste levensduur hebben onder verschillende omstandigheden.

het gebruik van een schijfrem als voorbeeld voor het belang van onderzoek met een tribometer laat misschien wel het beste zien hoe cruciaal dit onderzoek kan zijn. Maar het gaat natuurlijk verder dan dat. Onderzoek naar slijtage en duurzaamheid van oppervlaktes is op veel meer gebieden van belang. He beter er onderzocht kan worden hoe oppervlaktes met elkaar werken hoe duurzamer onderdelen geproduceerd kunnen worden en hoe veiliger machines in alle klassen, van voertuigen tot werktuigen kunnen worden ontworpen.

Meer kennis op doen? Dat kan door te klikken op de volgende link

Hoe gaat dit in zijn werk?


Tests kunnen op een aantal verschillende manier worden uitgevoerd zoals, slijtage bij rotaties, slijtage onder druk, vering en trillingen. Binnen de tests kunnen verschillende omstandigheden worden gecreëerd en kunnen er vloeistoffen/gassen en andere materiaal worden toegevoegd om de invloeden hiervan te meten. Zo kan bijvoorbeeld getest worden wat de invloed van bepaalde vloeistoffen zoals smeerolie voor werking hebben op de slijtage door wrijving in mechanische onderdelen. Aan de hand van “3D imaging” kunnen resultaten voor verschillende tetst zeer nauwkeurig worden weergegeven.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*
*