Het wordt steeds bekender; beleggen

Je hoort het vast wel eens voorbijkomen; mensen die beleggen. Beleggen is natuurlijk altijd een risico. Maar wat houdt beleggen nou in en wat komt er allemaal bij kijken? Er zijn een hoop verschillende manieren waarop je kunt beleggen. Hieronder een aantal vormen van beleggen en wat er allemaal bij komt kijken.

Beleggingsfondsen

We zullen maar eens beginnen met de beleggingsfondsen. Een beleggingsfonds is een onderneming die het geld van verschillende beleggers belegd. Dit geld zal worden verdeeld over verschillende soorten beleggingen. Dit kan zijn over meerdere bedrijven of sectoren. De risico’s worden verder verspreid op deze manier. Het is dus een veiligere manier van beleggen door de lagere risico’s. Maar er zitten natuurlijk ook nadelen aan beleggingsfondsen. Namelijk; fondsbeheerders zullen kosten in rekening brengen voor het beheren van de fondsen. De kosten verschillen per beleggingsfonds. Daarnaast is het wettelijk verplicht en vastgesteld dat elke fondsbeheerder informatie beschikbaar stelt over het fonds en inclusief de kosten. Deze informatie wordt ook wel ‘essentiële beleggersinformatie’ genoemd.

Beleggen met ‘tussenpersoon’

Er is ook een variant waarbij er wordt belegd met een ‘tussenpersoon’. Deze tussenpersoon wordt ook wel “broker” genoemd. Een broker is ook wel een soort bemiddelaar. Dus er is een klant met aandelen en een broker verhandelt die aandelen dan namens de klant. Hiervoor ontvangt hij een vergoeding. Deze vergoeding zal bestaan uit een commissie. Het is erg belangrijk om een goede broker te hebben natuurlijk. Als jouw broker niet goed handelt, haal je niet het beste uit je aandelen en dat is natuurlijk wel wat je wil. Je zal brokers moeten vergelijken. Dit heet ook wel Compare All Brokers. Hier zal worden gekeken naar wat jouw wensen en behoeften zijn en op basis daarvan wordt er gekeken naar welke broker het beste zou zijn voor jouw aandelen. Er zijn verschillende soorten brokers; aandelen brokers en CFD-brokers. De aandelen brokers zijn voornamelijk gericht op het handelen in aandelen voor op de langere termijn. Het nadeel hiervan is dat zij geen persoonlijk contact leggen en als er sprake is van valutahandel zullen hier hogere kosten aan worden verbonden.

De CFD-brokers zal zich meer bezighouden met de koersdaling en koersstijging door middel van een overeenkomst. Deze overeenkomst is de CFD en staat voor ‘contract for difference’. Het nadeel van CFD-brokers is dat het echt is gericht op de korte termijn en dus geen lange termijn beleggingen hebben.

Aandelen

Ook hier heb je vast wel van gehoord. Een aandeel is een soort van bewijs van (mede)eigendom van een onderneming. Dit gaat wel eens samen met een vorm van zeggenschap. Als jij maar 10% van de aandelen hebt van een super winstgevend bedrijf, dan heb jij minder in te brengen dan iemand die 50% van de aandelen heeft. Als het bedrijf winstgevend is, dan delen aandeelhouders dit vaak door middel van dividend. Als het bedrijf goed presteert en dus zal groeien, dan gaat de waarde van de aandelen omhoog. Mocht het bedrijf nou failliet gaan, dan verliest de aandeelhouder het geld dat hij heeft geïnvesteerd in het bedrijf. Dat is natuurlijk zonde, maar beleggen is en blijft een risico. Dus verdiep je goed in het onderwerp, voordat je zelf gaat beleggen.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*
*