Goudstaaf voor particulieren, waar kunt u deze kopen?

Beleggen in goud kan in vergelijking met bijvoorbeeld rente van de bank heel lucratief zijn. Daarom zijn er tegenwoordig talloze mensen die hun geld investeren in goudbaren. Mocht u hier ook in geïnteresseerd zijn, maar u weet nog niet hoe u hier mee kunt beginnen, dan vindt u in de artikel een aantal tips die u kunnen helpen met het goud kopen.

Waar kan ik goud kopen?

Een goudbaar kopen kunt u bij veel verschillende winkels doen.  Niet elke winkel biedt echter even goede service. Zo zijn er winkels waar u met behulp van een account op afstand uw goud kunt kopen en verkopen en zijn er winkels waar u het goud daadwerkelijk fysiek in handen krijgt.

Waar u voor kiest is aan u. Hoewel het natuurlijk erg verleidelijk is om een goudstaaf fysiek gezien in je bezit te hebben is het met het oog op diefstal niet heel verstandig. Als u uw goud op afstand verhandelt met behulp van een account wordt uw goud beveiligd en verzekerd door het bedrijf waarbij u dat doet. U loop zodoende (financieel gezien) veel minder risico op verlies.

Welke vormen van goud kan ik kopen?

Goudstaaf

Grofweg gezien zijn er twee vormen waarin u fysiek goud kunt aanschaffen: baren en munten. Indien u ervoor kiest een goudbaar te kopen, koopt u in feite een blok(je) goud. Dit blok is voorzien van diverse informatie. Hierbij kunt u denken aan zaken als de producent, het logo van de producent, de fijnheid van het goud en het gewicht.

Gouden munten

Verder is het ook mogelijk om gouden munten aan te schaffen als investeringsmiddel. Op dit gebied wordt er onderscheid gemaakt tussen munten die in het verleden een wettig betaalmiddel zijn geweest en de zogenaamde bullion munten. Bullion munten worden speciaal voor de beleggingsmarkt in goud geslagen en zijn zodoende wereldwijd bekend en geaccepteerd.

Hoe weet ik dat het goud wat ik koop écht is?

Als u goud aanschaft bij een gerenommeerde handelaar zijn uw twijfels over de echtheid van het goud meestal ongegrond. Toch is het niet onlogisch dat u bezorgd bent over de echtheid van uw investering, de bedragen van zo’n investering zijn immers flink.

– Controleer of het goud magnetisch is. Echt goud is nooit magnetisch.
– Controleer de stempels die op de door u gekochte goudbaar zijn aangebracht.
– Bereken de dichtheid van het goud door het ‘droge gewicht’ van de goudbaar door het ‘natte gewicht’ te delen. (U kunt aan deze twee gewichten komen door het goud eerst droog te wegen en daarna zwevend in een bak water te wegen.) Als u niet rond de 19,3 uitkomt heeft u een miskoop gedaan.

Twijfelt u nog steeds over de echtheid van uw goudstaaf? Ga dan langs bij een expert en laat deze zijn oordeel vellen.

Om u daarom toch een aantal handvatten te bieden de volgende checklist:

Het is echter ook mogelijk om zonder risico goud te kopen. Dit kunt u doen bij een gerenommeerd bedrijf waar u het goud niet daadwerkelijk in handen krijgt. Als u hier uw goud aanschaft loopt u niet het risico om vals goud te kopen, omdat u het goud simpelweg niet fysiek gezien in bezit hebt.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*
*