Goed horen betekent goed leven

Mensen lopen er vaak al even mee rond. Ze horen steeds minder maar toch stellen ze een bezoek aan een audicien uit. Het kan nog wel even wachten. Het komt wel. Wacht niet. Stel het niet uit. Want je wilt toch een fijn leven? Een leven waarin je alles bewust mee kunt maken. En of het nu het vakantieverhaal van je kleinkinderen is of het voeren van een goed gesprek met de buurman, een goed gehoor is belangrijk om goed te kunnen blijven functioneren. Voor behoud van zelfstandigheid en een goed sociaal leven.

Gehoortest

Om vast te stellen of je een gehoorapparaat nodig hebt, kun je een gehoortest doen. Voordat deze test begint zullen er een aantal vragen worden gesteld over jouw gehoor en wat je in het dagelijks leven ervaart op het gebied van gehoor. Aan de hand van bijvoorbeeld een ‘piepjestest’ wordt er beoordeeld hoe de conditie van jouw gehoor is. Als blijkt dat er een gehoorapparaat nodig is kan er een geschikt model worden uitgezocht. Na een proefperiode ga je terug naar de audicien en zal op basis van de ervaringen het toestel nog beter worden afgesteld. Net zolang totdat je tevreden bent met het gehoorapparaat.

Keuze audicien en kosten 

Het is verstandig om vooraf contact op te nemen met jouw zorgverzekeraar. Ze hebben namelijk contracten met audiciens en het heeft de voorkeur om te kiezen voor één van deze audiciens. Kies ook voor een audicien die is aangesloten bij de Stichting Audicienregister (StAr). Deze stichting houdt bij welke audiciens een vakopleiding hebben afgerond, tevens controleren of ze hun bij- en nascholingsverplichtingen nakomen en of ze hun dienstverlening uitvoeren volgens de StAr-kwaliteitsvoorschriften. Hoortoestelwinkels die voldoen aan de StAr-kwaliteitsnormen zijn voorzien van het Keurmerk ‘Erkend Audicien’. Door vooraf contact op te nemen met de zorgverzekeraar ben je goed voorbereid. Hierdoor kies je direct voor een gecontracteerde audicien en weet je vooraf welke kosten voor jezelf zullen zijn. Dit hangt ook af wat het eigen risico bedrag is wat je hebt opgenomen in jouw zorgpolis. In veel gevallen zal de audicien wat betreft de kostenafhandeling zelf contact opnemen met jouw zorgverzekeraar, je krijgt alleen een nota wat het gedeelte wat niet wordt gedekt door de zorgverzekeraar.

Gun jezelf een goed leven

Wacht niet. Stel het niet uit. Als je het gevoel hebt dat je niet alles meer goed kunt horen, ga een gehoortest doen. Bij een erkend audicien, bij voorkeur een gecontracteerde audicien van jouw zorgverzekeraar. Blijf genieten, blijf horen, gun jezelf een goed leven!


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*
*