Elektrisch rijden

Vraagt u zich ook soms af hoe autorijden er in de toekomst zal uitzien? Hier vertellen we je de huidige stand van zaken en een blik op de toekomst. 

Batterijcapaciteit

Mensen worden nog vaak afgeschrikt door de actieradius van een elektrische wagen. De laatste nieuwe elektrische auto’s kunnen met een volledig opgeladen batterij tussen de 400 km en de 700 km rijden. Er wordt zeer veel onderzoek gedaan om de batterijcapaciteit te verhogen zodat een elektrische of hybride wagen ook de afstand van een normale diesel of benzinewagen zal kunnen afleggen. Wetenschappers zeggen dat batterijpakketten de komende jaren enorm zullen verbeteren zodat we met een elektrische wagen ook gemiddeld 1000 km kunnen afleggen zonder te moeten bijladen. In batterijen zitten nog verschillende grondstoffen die onvoldoende voorradig zijn om alle voertuigen elektrisch te laten rondrijden. Een van die grondstoffen is kobalt. Tweederde van de totale kobaltvoorraad ter wereld is te vinden in Democratische Republiek Congo. Vaak zijn het kinderen die in de kobaltmijnen aan het werk zijn in zeer slechte omstandigheden. Tesla doet momenteel onderzoek om een Lithium-ijzer-fosfaat-accu te gebruiken waarin deze grondstof dus niet aanwezig is.

Kostprijs

Naast de actieradius van een elektrische auto worden mensen ook nog vaak tegengehouden door de hoge kostprijs van zo een wagen. Omdat deze technologie nog vrij nieuw is en er verschillende dure en kostbare grondstoffen nodig zijn voor deze wagens ligt de aankoopprijs van deze wagens vaak hoger dan die van een diesel of benzinewagen. De prijzen zullen de komende jaren zeker wel dalen zodat het kopen van een hybride of volledig elektrische wagen voor iedereen toegankelijker wordt. Een opkomende trend is het om een wagen te leasen. Een elektrische auto leasen wilt eigenlijk zeggen dat je je wagen huurt bij een leasemaatschappij en hiervoor een maandelijks bedrag betaald. Wanneer je leaseperiode om is kan je de wagen terug binnen brengen en kan je een nieuwe wagen leasen. Meestal leas je een auto voor 4-6 jaar. Het voordeel hiervan is dat je de wagen niet moet aankopen aan de aankoopprijs maar een maandelijks bedrag aan je leasemaatschappij betaald. In dit bedrag zit meestal de verzekering, wegenbelasting en onderhoud van de wagen inbegrepen. 

Toekomst

Elektrische auto’s zijn op de markt gebracht omdat ze geen giftige stoffen uitstoten tijdens het rijden. In 2019 reden er in Nederland 93.918 hybride en 44.678 elektrische voertuigen rond. Wetenschappers zijn het niet altijd eens als we in de toekomst volledig elektrisch gaan rijden. In de batterijen die nodig zijn voor deze wagens zitten grondstoffen die zeer kostelijk zijn en waarvan de voorraad sterk daalt. Een grondstof waarvan we zeker wel genoeg hebben op aarde is water. Wetenschappers vinden waterstofmotoren vaak een beter alternatief dan elektrische wagens. Voordat je een elektrische wagen koopt denk je best even na hoe je rijgedrag is, doe je lange of korte autoritten, rij je graag sportief of eerder rustig. Hierna kan je op zoek gaan bij verschillende constructeurs naar een wagen met de eigenschappen die het best bij jou rijstijl past.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*
*