Arbeidsmarkt voor jongeren ontdekken? Bekijk hier de mogelijkheden!

Je wil misschien graag dokter worden, maar voordat je bent afgestudeerd zit dat er niet in. Als je nog geen diploma hebt is het lastig om te bepalen wat je in de tussentijd wil en kan doen om geld mee te verdienen. Studeren is immers niet goedkoop en als je bijvoorbeeld wil sparen voor spullen in je studentenkamer moet er toch echt eerst geld in het laatje komen. Om inzicht te krijgen in de verschillende bijbanen die er voor jongeren beschikbaar zijn lees je dit artikel.

Uitzendbureau

Om te beginnen kan je langsgaan bij een uitzendbureau. Zij helpen je in de zoektocht naar een parttimebaan of bijvoorbeeld vakantiewerk. Ze gaan eerst een gesprek met je voeren waarin jij aan kan geven hoeveel je wil en kan werken. Ook geef je aan waar je interesses liggen en je vertelt wat over jezelf. Aan de hand van dit gesprek word je ingeschreven in het systeem van het uitzendbureau zodat je gelinkt wordt aan bepaalde bijbanen. Je kan dan samen kijken of deze functie je leuk lijkt en vaak helpt een uitzendbureau je door tips te geven waarmee je voorbereid je sollicitatiegesprek ingaat.

Online uitzendbureau

Sommige jongeren vinden het spannend om langs een fysiek uitzendbureau te gaan of willen een breder aanbod van banen zien. Voor die jongeren zijn er speciale online uitzendbureaus die een groot aanbod aan studentenwerk hebben. Bij een standaard uitzendbureau vind je namelijk veel vacatures die bedoeld zijn voor mensen die fulltime beschikbaar zijn. Als student heb je het druk genoeg met school en kan je alleen parttime werken of heb je alleen tijd voor vakantiewerk. Het is fijn als je dus gelijk vacatures te zien krijgt waarbij dit geen probleem is. Een ander voordeel van een online uitzendbureau is dat je altijd en overal het banenaanbod kunt bekijken. Je zit niet vast aan bepaalde openingstijden en kan ook s ’avonds nog kijken of er leuke vacatures zijn.

Welke banen zijn er beschikbaar?

Wij kunnen natuurlijk niet precies vertellen wat er nu allemaal beschikbaar is, maar er zijn wel een paar functies waar bijna altijd en overal werk in is te vinden voor studenten. Welke dat zijn noemen we hieronder op:

  • Horecamedewerker is een baan die perfect aansluit bij studenten. Dat komt omdat je hierbij in de avonden en weekenden veel kan werken. Je kan dus zelf aangeven hoeveel dagen je beschikbaar bent en de werktijden zijn flexibel.
  • Postbezorger is een andere functie die goed aansluit bij het leven van een fulltime student. Je kan dit op zaterdag doen en als je op bepaalde dagen geen les of college hebt kan je op deze dagen in de ochtend de post rondbrengen.
  • Nog een functie die voor studenten altijd beschikbaar is, is die van promotiemedewerker. Daarbij deel je flyers of producten uit om mensen in aanraking te laten komen met een merk of nieuw product. Soms kan je dit werk zelfs op festivals uitoefenen. Deze baan is erg flexibel omdat je met losse klussen werkt.

Deze banen zijn sterk aan te raden voor studenten die nog geen stage hebben gelopen. Daarna heb je namelijk werkervaring en kan je solliciteren voor een bijbaan in de sector waarin jij later werkzaam wil zijn. Daarmee bouw je jouw cv op en kun je na je studie makkelijker aan een baan komen. Daarnaast is het belangrijk dat je in een vakgebied werkt waarin jij geïnteresseerd bent omdat je zo het meest tot je recht komt. Zelfs met een bijbaan is dit belangrijk. Als jij namelijk niet heel stressbestendig bent, zal werken in de horeca je niet bevallen aangezien dat vaak een drukke baan is. Een uitzendbureau helpt je daarbij.

 


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*
*