Welk materiaal is het beste voor motorhelmen?

Als je wel eens op een motor, scooter of brommer hebt gereden, is het je vast wel eens opgevallen dat er allerlei soorten helmen bestaan. Zo dragen bezorgers vaak een andere helm dan politieagenten. Eén van de onderdelen waarop helmen kunnen verschillen is het materiaal waarvan de buitenschaal gemaakt is. Zo is het ene materiaal lichter dan de ander, maar het andere materiaal weer steviger dan de ander. Maar wat is nou precies het beste materiaal? Wij leggen de grootste verschillen tussen de materialen uit, zodat jij zelf degene uit kunt kiezen die het beste bij jouw situatie past!

De buitenschaal

Voor de buitenste schaal van de helm worden er over het algemeen drie verschillende materialen gebruikt; polycarbonaat, glasvezel en carbon. Laten we kijken naar de voor- en nadelen van ieder materiaal…

Polycarbonaat

Polycarbonaat (ook wel “thermoplast” genoemd) is het goedkoopste materiaal. Dit lijkt een voordeel, maar brengt ook nadelen met zich mee… Zo zijn polycarbonaat helmen minder sterk dan helmen met een buitenschaal van carbon of glasvezel. Ook gaat polycarbonaat minder lang mee. Dit komt onder andere omdat polycarbonaat gevoelig is weersomstandigheden en UV licht van de zon. Hierdoor slijt namelijk de bovenste laag van de helm langzaam weg, waardoor de helm uiteindelijk een klap minder goed op kan vangen. Dit is dus onveilig. Hierdoor wordt aangeraden om een helm van polycarbonaat 3 tot maximaal 5 jaar te gebruiken. Wanneer je erg veel rijdt zal de helm dus na 3 jaar al aan vervanging toe zijn. 

Glasvezel

Helmen met een buitenschaal van glasvezel zijn ietsjes duurder dan helmen van polycarbonaat. Een voordeel van glasvezel is dat het goed bestand is tegen weersomstandigheden en UV licht. Ook is glasvezel wat lichter dan polycarbonaat. Veel mensen vinden een te zware helm niet fijn, dus voor deze mensen is een glasvezel helm ideaal. Ook vangen helmen van glasvezel klappen beter op dan polycarbonaat helmen. Tot slot gaat een glasvezel helm ook nog eens langer mee; 8 tot 9 jaar (afhankelijk van het gebruik)! Op de prijs na, zien we dus alleen maar voordelen van glasvezel helmen ten opzichte van polycarbonaat…

Carbon

Het derde en laatste materiaal dat vaak wordt gebruikt voor helmen is carbon. Carbon is het duurste materiaal van de drie, maar ook het lichtste, comfortabelste en het sterkste!

Mocht je op zoek zijn naar een goede carbon, glasvezel of polycarbonaat helm, dan kun je terecht bij Champion Helmets!


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*
*