Historisch karton

Kartonnen dozen worden gebruikt voor het transport van producten omdat ze de schokken kunnen verdragen en bovendien licht van gewicht zijn. Karton is makkelijk te bewerken en kan hierdoor op maat besteld worden. Zelfs lange voorwerpen kunnen dan veilig in langwerpige dozen verzonden worden. Tegenwoordig wordt veel golfkarton gebruikt voor dozen maar vroegere werden er andere technieken gebruikt. In deze blog zal uitgelegd worden wat deze historische vormen van karton zijn.  

Stro karton 

Zoals de naam al aangeeft wordt strokarton van stro. Dit wordt gedaan door stroresten dicht op elkaar te persen en te laten ophardden. Hoewel het tegenwoordig nauwelijks wordt geproduceerd, is strokarton al ongeveer 100 jaar de belangrijkste methode voor de productie van karton. Tussen 1870 en 1970 werd het geproduceerd in Nederland in de noordelijke provincies Groningen en Friesland, evenals in aangrenzende Duitse provincies. De vezels van stro zijn altijd zichtbaar op het strokarton. Met name oud papier wordt momenteel gebruikt als grondstof voor de vervaardiging van karton. Deze traditionele manier van karton maken is vervangen door betere technieken waardoor sterker karton is gecreëerd maar het zal altijd deel blijven van de Nederlandse geschiedenis.  

Turf karton 

Turfkarton is een karton dat turfvezel als grondstof gebruikt. Naast turfkarton wordt turfpapier ook wel inpakpapier genoemd. In de 19e eeuw werd een poging gedaan om het te presenteren als een alternatief voor producten gemaakt van grondstoffen zoals lompen en stro. 

Vouwkarton 

Vouwkarton is gemaakt van oud papier, populieren en dennenhout. Vouwkarton kan bijvoorbeeld in dozen worden gestapeld. Het moet sterk genoeg zijn om het artikel in de doos te bedrukken en te beschermen. Veel opvouwbare dozen worden gebruikt voor voedsel en consumptiegoederen zoals rijst, hagelslag, wasmiddel, sigaretten, medicijnen, enz. 

Golfkarton 

Golfkarton is dik, lichtgewicht en flexibel, vooral in één richting. Het bestaat uit 3 lagen. De bovenste en onderste lagen zijn hetzelfde, gemaakt van papier. De middelste laag is gemaakt in de vorm van een golf (vandaar de naam golfkarton). Lijm wordt uitgesmeerd langs de punten van de golven, waarop de bovenste en onderste lagen worden gelijmd. Deze drie lagen zorgen voor vele bescherming terwijl de doos wel licht in gewicht blijft. Door deze eigenschap wordt golfkarton overal gebruikt in de logistiek.  


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*
*