De geschiedenis van geld

In de oudheid werd er handelgedreven door goederen te ruilen voor andere goederen. Zo werden eieren geruild voor brood. Het nadeel hiervan was dat de waarde niet vastliep. Toen er veel vraag was naar eieren, had de boer geluk. Maar verder kon hij er niet veel andere goederen mee kopen. Bovendien waren sommige goederen, zoals brood, lange tijd onbruikbaar, dus het was onmogelijk om te bewaren. Bovendien was het moeilijk om een norm vast te stellen voor de kosten van verschillende goederen. 

Waardevast 

Sommige goederen waren door iedereen nodig en blijven in waarde, zoals vee, schelpen en verwacht vlees. Deze middelen blijven in de rol van valuta, ook wel commodity-geld genoemd. Producten die als handelsgeld konden worden gebruikt, moesten stabiel in waarde en ongevoelig voor inflatie zijn, dus waren ze moeilijk te repliceren of te kopiëren. Producten moesten ook een hoog eenheidsgewicht hebben, zodat het commodity-geld gemakkelijk kon worden vervoerd. Hier werden de gouden muntstukken geïntroduceerd.  

Van munt naar biljet 

De goudhandel was riskant, vooral bij grote transacties. Als tijdens grote transacties veel zakken met goud moesten worden vervoerd, dan was de kans op diefstal natuurlijk groot bij dit soort goudtransport. De oplossing voor dit risico waren de eerste banken die goud verschaften aan hun klanten en aan hen voor hun transacties. Dit is een ondertekend document dat bij een bank kan worden ingewisseld voor goud. Veel handelaren gebruikten deze biljetten om goederen van andere handelaren te kopen, dus er werden relatief weinig biljetten bij banken ingewisseld voor goud. Hierdoor kregen de wissels de functie van papiergeld. En banken in verschillende landen begonnen promessen te verkopen die niet volledig werden gedekt door het goud dat ze op voorraad hadden. 

Elektronische betalingen 

Internetbankieren en automatische incasso hebben een nieuw tijdperk in de geschiedenis van geld ingeluid. Omdat steeds meer betalingen elektronisch worden gedaan, neemt het belang van papiergeld en munten af. In feite is geld in deze vorm alleen nodig voor kleine dagelijkse betalingen en voor betalingen aan banken aan hun klanten bij het opnemen van geld bij geldautomaten. 


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*
*