Kan water uit een regenton gezuiverd worden als drinkwater?

Regenwater kan heerlijk zuiver zijn als het door niet-verontreinigde lucht rechtstreeks in een schone, goed geconstrueerde container valt. De regen die in steden valt of langs buitenbassins, danken en andere openluchtoppervlakken stroomt op weg naar een vat is een ander verhaal. Verontreiniging door uitwerpselen van dieren, dode insecten, motorolie, uitlaatgassen van auto’s, loodverf en andere stoffen kan het drinken ervan tot een gevaar voor de gezondheid maken. Regenwater opgevangen van daken is onveilig; behandel het altijd voor het drinken.

Vervuiling minimaliseren

Als je van plan bent regenwater te gebruiken om te drinken, is het minimaliseren van vervuiling essentieel. Houd het regenton schoon; verwijder overhangende takken en vuil op daken of dakgoten. Gebruik fijn gaas om te voorkomen dat bladeren, insecten en andere materialen in de regenton komen. Het vat zelf moet lichtdicht zijn om de groei van algen tegen te gaan en goed afgesloten om te voorkomen dat muggen binnendringen en eieren in het water leggen. Gebruik een omleider om te voorkomen dat de eerste spoeling van regenwater van jouw dak, dat de meeste verontreinigingen bevat, de container binnendringt.

Waterfilters

Commerciële waterfilters variëren sterk in hun effectiviteit tegen verschillende soorten vervuiling. Veelvoorkomende filtertypes zijn koolstof-, keramische en membraanfilters. Alleen filters met een porie grootte van minder dan 1 micron kunnen de meeste ziekteverwekkers verwijderen. Filters die zijn ontworpen om parasieten en bacteriën te verwijderen, zijn meestal niet in staat virussen te verwijderen, hoewel filters voor omgekeerde osmose en holle vezels dit wel hebben.

Denk bijvoorbeeld een regenwater filters, zoals atlas filters of BWT filters.

Koken

Voor noodgevallen of kortdurend gebruik van regenton water om te drinken, is koken de beste manier om het te zuiveren omdat koken virussen, parasieten en bacteriën doodt die diarree veroorzaken. Het is aan te bevelen om water minimaal een minuut aan de kook te brengen en het vervolgens af te laten koelen tot kamertemperatuur. Kook het water drie minuten op grotere hoogte. Een snufje zout in elke liter gekookt water kan de smaak verbeteren.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*
*