Is een gasaansluiting nog de moeite waard?

gasfornuis

Voor een lange tijd was gas een onmisbare voorziening die voor allerlei dingen gebruikt werd, met name koken en warmte stoken. Toch komen er de laatste tijd steeds meer alternatieven bij, zoals elektriciteit wat breder toepasbaar is geworden, groene energie en warmtepompen. Veel nieuwbouw wordt daarom zonder gasaansluiting geleverd. De aanwezigheid hiervan kun je checken op de bouwtekeningen. Is er een reden om hem misschien toch wel te doen?

Waarom geen gas?

Gas heeft een lange tijd alles gedaan wat we wilden, maar toch is het uiteindelijk aan vervanging toe. Dit komt vooral omdat mensen de laatste tijd meer bewust zijn geworden van duurzaamheid van hun leefstijl, en gas is toch best onzuinig. Het is een fossiele brandstof, wat betekent dat het met schade aan de aarde gewonnen wordt, en dat het uiteindelijk een keertje op zal gaan. Dit zal niet heel binnenkort zijn, maar toch zijn nieuwere generaties mensen bewuster geworden over een leefbare toekomst.

Stroom kan goedkoper zijn dan gas

Een voordeel van vervanging door elektriciteit is dat het duurzaam kan worden opgewekt met zonnepanelen en windmolen en dat het een stuk goedkoper is dan gas. Kijk maar eens op Goedkoopste-Energieleverancier.net naar de eenheidstarieven van gas (circa € 0,65 per m3) en van elektriciteit (nog geen € 0,25 per kWh). Dan zie je direct waar je het goedkoopste uit bent. Het vergt natuurlijk wel een investering om de woning van het gas af te krijgen, maar het kabinet heeft al langetermijnplanning ontwikkeld waarmee binnen een paar jaar subsidies beschikbaar komen en de kosten grotendeels door het Rijk worden gedragen.

De alternatieven

Dus als je geen gas neemt, wat dan wel? Er zijn een aantal alternatieven. Zo zijn er onder andere:

  • (Groene) elektriciteit
  • Aardwarmte
  • Warmtepomp

Groene elektriciteit wordt op een zuinige manier gewonnen, zoals zonnepanelen of windmolens. Je kunt gas tegenwoordig vervangen met elektriciteit door behulp van inductieplaten en elektrische cv-ketels. Met aardwarmte of warmtepompen gebruik je eigenlijk direct op een onschadelijke manier de warmte uit de natuur. Dit is praktisch voor de verwarming van ene huis, maar is vrij ongepast voor in de keuken.  De meest basis manier om warmte te creëren is uiteraard gewoon stoken met hout, maar dit vergt veel moeite, en zal voor de meeste geen optie zijn.

Deze alternatieven zijn over het algemeen wel vrij duur. Pas na zo’n 20 jaar heb je de investering hiervan terugverdient. Gas is dus een erg makkelijke, relatief goedkope en comfortabele optie die je gerust kunt gebruiken, maar wees wel bewust van de duurzaamheid. Je kunt heel makkelijk duurzame energieleveranciers vergelijken.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*
*