Hoe je een verstopte afvoer ontstopt

Omgaan met een verstopte afvoer is gewoon niet leuk. Gelukkig zijn er stappen die je kunt nemen voordat je een loodgieter belt om te proberen die klomp te verwijderen.

Step 1: Bedek de overloopopening in de bak of het bad met een natte doek

De meeste spoelbakken in de keuken hebben geen overloopopening maar als je aan één van de twee naast elkaar gelegen wastafels werkt, sluit je de afvoeropening van de andere wastafel aan met natte doeken. In woningen met twee badkamers rug aan rug in aangrenzende kamers, kunnen beide op dezelfde afvoer worden aangesloten. In dergelijke gevallen moet je het andere bassin blokkeren bij zowel de afvoer als de overloopopening. Douchefaciliteiten hebben zelden overstroomopeningen; badkuipen doen. Bedek ze allemaal met natte doeken, zodat de zuiger goed werkt.

Stap 2: Vul de verstopte bak met voldoende water om de plunjer te bedekken

Smeer de lip van de zuiger in met vaseline (dit zorgt voor een betere afdichting). Schuif de zuigerbeker over de afvoeropening en pomp de zuiger vervolgens snel op en neer. Je zou water in en uit de afvoer moeten voelen stromen. Het is deze heen-en-weer waterdruk die uiteindelijk genoeg kracht kan opbouwen om alles te verwijderen wat de afvoer blokkeert.

Als de verstopping niet in de val van het armatuur zit, steek dan een afvoer-en-valboor in de afvoerverlenging die in de muur gaat en werk de boor in de afvoerpijp.

Stap 3: Als de zuiger de verstopping niet verwijdert

Overweeg dan om de opener van de chemische afvoer te gebruiken. Voor een afvoer die volledig is geblokkeerd, is het echter het beste om geen chemicaliën te gebruiken, omdat deze bijtende stoffen bevatten die sommige armaturen daadwerkelijk kunnen beschadigen. Gebruik in plaats daarvan een drain en trap vijzel. Om het te gebruiken, verwijder je de zeef uit de verstopte afvoer en steekt jij het handvat van het apparaat los. Draai dan de duimschroef op het handvat los en draai je de draad vast. Als de draad iet stegenkomt, beweeg het dan heen en weer terwijl je de boorhendel draait. Draai vervolgens aan de hendel terwijl je de boor langzaam terugtrekt.  

Dit zijn vaak wel punten waarbij mensen het idee krijgen of ze iemand wel of niet moeten inschakelen. Wil jij een professional jouw riool ontstoppen? Kijk dan wie jou kan helpen!


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*
*