CV onderhoud

Een cv-ketel is een belangrijk gedeelte van onze woning. Bij de meeste huizen en appartementen heeft elk huishouden één centraal punt waar het water voor de woning wordt opgewarmd en gedistribueerd. In sommige oudere appartementen wordt nog gewerkt met een blokverwarming, waarbij de cv-ketel op één centrale plek in het complex staat. Deze wordt vervolgens door externen onderhouden. Echter, in de meeste gevallen hebben mensen zelf een cv-ketel. Cv onderhoud is in die gevallen aan jezelf en dit moet je goed regelen. Het slecht onderhouden van een cv-ketel kan namelijk resulteren in serieuze schade aan de ketel, maar ook brand of het plotseling stoppen van de cv-ketel. Daarom is het een goed idee om eens te kijken naar de mogelijkheden die je hebt op het gebied van cv onderhoud

Onderhoud van je cv-ketel

Het onderhouden van je cv-ketel begint al twee jaar nadat je deze aan heb geschaft. Hierbij is het belangrijk om te kijken naar de mogelijkheden die geboden worden door de leverancier van je ketel. Vaak bieden zij je een aantrekkelijk abonnement aan, waarbij zij elke twee jaar langskomen om je ketel te controleren. Twee jaar is de minimum interval waarop een monteur langs moet komen. In twee jaar kan er namelijk vanalles gebeuren met een cv-ketel en het is belangrijk dat kleine problemen zo spoedig mogelijk kunnen worden getraceerd en opgelost. Daar kan de monteur je duws mee helpen. Een cv-ketel kent vele onderdelen die allemaal samenwerken om niet alleen je huis te verwarmen, maar om dit op een zo efficiënte en veilige manier te doen. 

Het scheelt je kosten

Het goed onderhouden van je cv-ketel zorgt dan ook dat je ketel op top efficiëntie kan blijven draaien. Hierdoor kost het je minder energie om dezelfde hoeveelheid warmte te genereren. Onderhoud je de cv-ketel echte niet of slecht, dan is de kans groot dat kleine problemen zich op gaan stapelen en weer andere problemen creëren. Hierdoor gaat niet alleen je energierekening omhoog, maar ook je risico. 

De cv-ketel en brandveiligheid

Wannneer je cv-ketel problemen ondervindt, heeft dit vaak te maken met falende onderdelen. Zo kan he tzijn dat de isolatieplaten los beginnen te laten, of dat je branderpakking begint te falen. In die gevallen begint er warmte te ontstaan op plekken waar die warmte uiterst ongewenst is. We kijken vaak niet zo om naar onze ketel en wie weet staat er wel een matras of iets anders tegenaan. Dit kan in luttele minuten in lichterlaaie staan. Ook kan de cv-ketel zelf gemakkelijk in brand vliegen als grote problemen zich voor beginnen te doen. Door een monteur tweejaarlijks te laten kijken hoe de ketel ervoor staat, is het gemakkelijker om dergelijke problemen voortijdig te zien en op te lossen.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*
*