Alles over bomen snoeien

Het snoeien van bomen is een klus die vaak jaarlijks terugkomt. Het is een specialistisch werkje wat enige ervaring vergt en ook de nodige tijd in beslag neemt. Bomen dienen op de juiste manier gesnoeid te worden, wil je er optimaal van kunnen genieten. Wordt een fruitboom bijvoorbeeld verkeerd gesnoeid, kan dat grote gevolgen hebben voor je vruchtopbrengst. Ook knotbomen en leibomen dienen goed gesnoeid te worden. Je wilt immers niet dat de boom verkeerd gaat groeien of doodgaat, omdat je verkeerd gesnoeid hebt. 

Wanneer kun je het beste snoeien

Als eerste is het belangrijk om te weten wanneer je de bomen moet snoeien. Voor de meeste bomen geldt dat je ze het beste kunt snoeien tussen november en maart. De bomen hebben dan hun bladerdek verloren en het snoeiafval is dan ook minder groot. Voor de zogenoemde ABC-bomen (esdoorn, berk en haagbeuken) geldt dat juist niet. In die periode komt namelijk de sapstroom op gang en dat maakt de kans op het zogenaamde bloeden een stuk groter. Door het bloeden *het vrijkomen van sap uit de snijwonden) wordt de kans op boomziektes juist weer vergroot. Het is dan ook beter deze bomen te snoeien in de maanden juni tot en met oktober. Je kunt er ook voor kiezen de bomen twee keer per jaar te snoeien. Een lichte onderhoudssnoei kun je toepassen in juli tot en met oktober. Door deze zomersnoei uit te voeren, krijgt de boom weer voldoende licht in zijn boomkruin, wat de gezondheid weer ten goede komt.

Hoe snoei je de bomen

Bomen snoeien is een specialistische klus. Je kunt er daarom ook voor kiezen deze uit te laten voeren door een ervaren boomverzorger. Hij beschikt over de juiste materialen en weet als geen ander hoe de boom het beste gesnoeid wordt. Je zou er ook voor kunnen kiezen om zelf de bomen te snoeien. In dat geval heb je in ieder geval goed en scherp gereedschap nodig. Alleen dan wordt het beste resultaat behaald. Wanneer je die bij elkaar verzameld hebt, dien je ook de hulpmaterialen erbij te pakken en veiligheidsmaatregelen te treffen. Denk bijvoorbeeld aan goede werkhandschoenen, een veiligheidsbril, maar ook een sterke ladder is onmisbaar. Wanneer je de vorm van de boom hebt bepaald, kun je beginnen met het snoeien.

Waar moet je op letten bij het snoeien

Snoei de takken altijd aan de basis weg. Zo voorkom je een kapstokhaak en de kans op nieuwe uitlopers. Snoei ook niet te valk langs de stam, want dan wordt de snoeiwond onnodig groot en de kans op bloeden vergroot. Dikke takken kun je het beste in twee keer weg snoeien. Zo voorkom je scheuren en het afbreken van de tak, wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen. Snoei de hoofdtakken die van buiten naar binnen groeien altijd weg en ook dood hout dient altijd gesnoeid te worden. Met deze tips in je achterhoofd moet het snoeien helemaal goed komen. Ben je toch niet helemaal overtuigd, schakel dan bij twijfel de specialist in. Hij helpt je graag en heeft alle kennis in huis om het snoeiwerk te laten slagen.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*
*