Bijen zijn harde werkers

Wat is propolis?

Propolis is een lijmachtige substantie dat is gemaakt door de bijen. De bijen halen deze substantie uit de knoppen en het sap van verschillende planten. Ook wordt de substantie uit botanische bomen gehaald, vaak is dit de boomhars die gebruikt wordt. Propolis wordt gebruikt om ongewenste gaten en kieren in de bijenkorven dicht te maken en hun wanden aan de binnenkant te bekleden. De meest voorkomende kleur van de propolis is donkerbruin, maar de kleur kan nog wel eens variëren. Als de propolis rond kamertemperatuur is, dan is het goedje kleverig. Is het goedje lager dan kamertemperatuur, dan voelt het hard en erg broos aan.

Kopje thee? Honing erbij!

Zin in een kopje thee? Lekker met een lepeltje honing erin. Honing heb in knijpflessen of in potjes, in allerlei verschillende groottes. Je kan je honing kopen gewoon bij de supermarkt. Honing zijn er in een doorzichtige variant en een crème variant, de crème variant is wat troebeler en zien eruit als een wit gelige substantie. Ook is honing er lekker voor bijvoorbeeld op een plakje cake, op je brood of door je yoghurt. Tegenwoordig kan je overal honing kopen, zoals ik al aangaf is het bij elke supermarkt wel te koop. Maar ook online zijn vele webshops die alleen honing aanbieden, deze webshops hebben natuurlijk wel een ruimer assortiment aan honing dan in de supermarkt.

Bijenkoningin

Bijen zorgen voor honing, maar wat weten nu eigenlijk van ze? De belangrijkste bij is de bijenkoningin. Er leeft maar 1 bijenkoningin in de bijenkorf. De koningin heeft als taak het leggen van zoveel mogelijk eitje en rusten. De werkbijen zoeken eten voor de koningin en brengen het eten naar haar. Een bijenkoningin kan 3 tot 5 jaar oud worden. Als de koningin ziek of dood is, wordt er gauw een speciale kamer voor de nieuwe koningin gebouwd door de werkbijen. Zo’n speciale kamer heet een moerdop. De larve die uitgroeit tot koningin krijgt speciaal voedsel: koninginnegelei. Als de oude koningin er nog steeds is en de nieuwe koningin is al geboren, dan wordt de oude koningin gedood. Er moet ruimte gemaakt worden voor een nieuwe koningin. Een koningin kan per dag minimaal 2000 eitjes leggen.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*
*